Nieuws

Conventietarieven 2023

Tarieven vanaf 1 januari 2023

Meer info om af te drukken via deze link

Goed gebruik van de geneesmiddelen - Besparingsmaatregelen geneesmiddelen 2022–2023

In het kader van de discussies rond de begrotingen voor 2022 en 2023 voor geneesmiddelen werden een aantal besparingsmaatregelen voorgesteld. 

Goed gebruik van de geneesmiddelen - Besparingsmaatregelen geneesmiddelen 2022–2023

Een aantal van de maatregelen hebben de uitdrukkelijke bedoeling de kwaliteit van het voorschrijven van geneesmiddelen te beïnvloeden door:

  • het optimaliseren van de keuze van het geneesmiddel binnen het therapeutisch arsenaal, zowel op het vlak van de effectiviteit als op het vlak van de kosten (en dus bijgevolg met effect op de kosteneffectiviteit van het voorschrift)
  • het rationaliseren van het ‘volume’ van voorschriften van bepaalde groepen van geneesmiddelen, of dus waar mogelijk het verminderen van het voorschrijven van bepaalde geneesmiddelen of klasses van geneesmiddelen.

Het kan interessant zijn om hier rond een MFO te organiseren. Goedgekeurd of ingediende programma's vind je op www.medischfarmaceutischoverleg.be of op de website van het RIZIV. Er is een interessante tegemoetkoming bij organisatie. Indien er liever beroep gedaan wordt op een externe spreker, dan kan Domus Medica hier naar op zoek gaan. 

Wie interesse heeft om lokale MFO's te begeleiden kan deelnemen aan een online opleiding: https://www.medischfarmaceutischoverleg.be/evenementen

Van alle programma’s is opleidingsmateriaal (powerpoint etc.) ter beschikking, zodat het gemakkelijk lokaal kan gebracht worden.

Syllabus evidence based wondzorg

De afdelingen spoed van AZ Delta Menen, Torhout en Rumbeke organiseerden op 1/12/2022 een symposium rond evidence based wondzorg op spoed en in de huisartsenpraktijk.

Download hier de presentatie: Evidence based wondzorg op spoed en in de huisartsenpraktijk

Uitbreiding neonatale screening met SMA

Vanaf 1 december 2022 zal het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen, ook wel bekend als ‘neonatale screening’, worden uitgebreid met de opsporing van Spinale Musculaire Atrofie (SMA).

Brief Agentschap Zorg en Gezondheid

Praktijken gezocht om op 5 juni 1 dag een buitenlandse student geneeskunde te laten mee lopen

Beste huisartsen collega’s, 

Van 7-10 juni 2023 heeft België de eer om WONCA te organiseren, het jaarlijkse grote Europese congres voor huisartsen (https://www.woncaeurope2023.org).

Naar goede gewoonte komt een groep jonge huisartsen eerder (4-5 juni) zodat zij de kans hebben om een dag mee te volgen in een huisartsenpraktijk. We zijn er van overtuigd dat dit een enorme meerwaarde betekent, voor zowel de buitenlandse huisartsen als de deelnemende praktijken. Door ervaringen uit te wisselen zal er een soort van kruisbestuiving plaatsvinden.  

Concreet zoeken wij dus praktijken die interesse hebben om een jonge collega 1 dag (of dagdeel) mee te laten volgen in de praktijk. Het maakt helemaal niet uit dat de consultaties in het Nederlands of Frans gevoerd zullen worden. Het gaat om een kijkstage waarbij het doel is om te proeven van hoe wij hier in België aan huisartsgeneeskunde doen. Het is geen medisch inhoudelijke stage.  

Alles nog even op een rijtje! 

  • Wanneer? Maandag 5 juni (uren zelf te bepalen)
  • Wat? Een internationale jonge huisarts volgt mee de consultatie
  • Reden? Bijleren van elkaar

Lijkt dit je wat?  
Heb je nog wat vragen? 
Contacteer me gerust via mail! 

Vele groeten en hopelijk tot op WONCA 2023! 

Joke Versmissen 
joke.versmissen@jongdomus.be